Istunta - ratsastusjousiampujan turvavyö

Tasapainoinen istunta on ratsastuksen kulmakiviä. Olen ilokseni huomannut, että istunnasta puhutaan erilaisten ratsastajien keskuudessa nykyään enenevissä määrin. Suuntauksesta ja ratsastuslajista riippumatta toimivan istunnan avulla ratsastaja pysyy kyydissä ja pystyy lähettäämään hevoselle mahdollisimman vähän vääriä, tahattomia pyyntöjä ja mahdollisimman oikea-aikaisia ja selkeitä tarkoituksenmukaisia pyyntöjä. Ratsastusjousiammunta on perinteikäs ja kasvava laji, jossa hyvä kehonhallinta korostuu erityisen paljon. Uskallankin väittää, että istunta on ratsastusjousiampujan henkinen ja fyysinen turvavyö, kaasu, jarru ja ratti.

Suomen Ratsastusjousiampujain Liitto ry on alati kasvava, kansainvälisesti linkittynyt järjestö, joka painottaa, että "laji vaatii harrastajalta hyvää kehonhallintaa,  ratsastus- ja hevostaitoja, hyvää jousenkäsittelytaitoa sekä tietysti tarkkuutta. Hevonen täytyy totuttaa käytettäviin aseisiin ja välineisiin ja sitä täytyy pystyä ohjailemaan pelkillä painoavuilla, sillä kädet tekevät koko ajan töitä aseiden kimpussa." (SRJL) Mielestäni Coaching with Connection -istuntaopetus sopii erinomaisesti pohjaksi ratsastusjousiampujille, koska siinä otetaan huomioon tekniikka, tietoisuus ja tunne

Tässäpä ajatuksiani siitä, miten CwC - valmennusfilosofian peruspilarit istuvat ratsastusjousiammuntaan.


Tekniikka

Ratsastusjousiampujan täytyy hallita istuntansa in action. Toisin sanoen, asento täytyy pystyä ylläpitämään vauhdissa ilman käsiä siitä huolimatta, että jousi, nuolet ja yläkroppa liikkuu. Istunta, asento ei siis saa olla riippuvainen vauhdista tai käsien paikasta. Kuinka tämä tapahtuu?   Keskivartalon täytyy olla jäntevä, ettei ratsastaja heilahtele matkan varrella tahattomasti. Kevyessä istunnassa täytyy ottaa jalkojen kulmat käyttöön: täytyy olla sopivasti joustoa etenkin polvissa ja lonkissa. Paino ei ole vain jalustimilla, vaan enimmäkseen reisillä. Näin minimoidaan ammunnasta aiheutuvan epäsymmetrisen liikkeen haitta hevoselle.


Tietoisuus

Tietoisuus on tärkeä työkalu, kun arvioidaan onko toiminnan taso sopiva, liian vaikea, vai voidaanko tekemistä vaikeuttaa? Ratsastusjousiampujalla täytyy olla ymmärrys omasta istunnasta ja molempien (hevonen ja ratsastaja) tunnetiloista. On tärkeää huomata ovatko nämä riippuvaisia vauhdista tai asennosta. Esimerkiksi, heilahdanko johonkin kun siirryn kevyeen istuntaan tai vauhti kasvaa? Miten hevonen reagoi siihen? Miten hevonen reagoin kun päästän ohjista irti? 


Tunne

Hevonen on psykologisen turvallisuuden mestari. Hevonen kokee olevansa turvassa, jos lauma on turvassa. Turvattomuutta tunteva yksilö voi lamaantua tai koeta tarvetta paeta. Esimerkiksi hevonen voi jähmettyä tai laukata pikavauhtia. Ratsastaja voi menettää kykynsä suorittaa omalla tasollaan tai raivostua. Psykologista turvallisuutta ei voi tietoisesti valita, vaan se on tiedostamaton tila, jonka hermostomme meille antaa. Onneksi siihen voi kuitenkin vaikuttaa, yksinkertaisimmillaan hymyilemällä ja hengittämällä :) Ratsastusjousiammunnassa tämä korostuu yhä vain enemmän: kokeeko teidän kahden lauma (sinä ja hevonen), että olette yhdessä turvassa? Voitko oikeasti päästää irti ohjista ilman, että keho huutaa "älä!" ja hevonen reagoi kiihdyttämällä kun tarraat siihen kiinni? Mielestäni ratsastusjousiampujan täytyisi kevyessä istunnassa ravaamista ja laukkaamista sekä siirtymiä ilman käsiä ennen, kuin alkaa ampua. Tällä tavoin voidaan harjoitella turvallisella alueella oleskelua. Välillä mennään sietoikkunan ulkopuolelle, mutta ei se haittaa. Turvalliselle alueelle voi palata vaikkapa hengittämällä ja hidastamalla.




Oletko sinä kiinnittänyt huomiota johonkin näistä osa-alueista? Missä onnistut hyvin? Ensi kerralla ota muutama pitkä hengitys, ja havainnoi lyhyesti kaikkia kolmea osa-aluetta. 

Seuraava mahdollisuus tarkistuttaa oma istunta vaikkapa jouskarinäkökulmasta on tulla tapaamaan minua Hevoset-messujen Coaching with Connection -osastolle E345 - siellä saat ilmaisen pika-analyysin videon tai kuvan perusteella. Osastolla on myös mahdollisuus tsekata istuntaa satulassa pukin päällä.

Hymyile, hengitä, ammu!

P.s. Miten se laukka nousikaan? Katso tästä Katariina Alongin vinkit laadukkaisiin laukannostoihin!


Comments