Hädän hetkellä keskity hetkeksi itseesi

3 viikkoa sitten ponin kanssa meni hienosti. Se laukkasi parasta laukkaa ikinä, olin vapautunut ja matkasimme onnistumisesta toiseen. Sitten jotakin muuttui, kaikki tuntui vaikealta, yksinkertaisetkaan asiat eivät meinanneet onnistua. Mua alkoi hermostuttaa.

Totesin, että minä en nyt näe jotakin, mikä on itsestään selvää. Poni yrittää kertoa jotakin, mutta radiossa on jotakin vikaa. Tiesin, että asia ratkeaa kun reflektoin sitä kaverin kanssa. Tuumasta toimeen, soitin henkilökohtaiseen hätänumerooni ja sain apua. Olin takertunut näkemiini oireisiin, enkä nähnyt juurisyytä. Tarkasteltiin tilannetta yhdessä ehkä 10 minuuttia, ja katselin tilannetta avarammin ja ymmärsin mistä kenkä puristaa.

Näetkö kaiken, mitä on nähtävillä?

Reseptissä oli kaksi tärkeää osaa.

Ensinnäkin, oli tärkeää että siirsin huomioni omaan tekemiseeni, ei ponin tekemiseen. Ponihan reagoi siihen, mitä minä teen. Itseeni keskittyminen tuntui vievän melkein kaiken aivokapasiteettini, ja ponin suuntaan jäi ajatus siitä, mihinkä suuntaan vien yhteistyötämme. Tärkeintä tässä oli se, että korjasin ensin oman asentoni ja suuntaukseni (ja sain hyvän mielen kun onnistuin siinä) ja hevosen kanssa kommunikoinnissa keskityin fiilikseen oikeasta suunnasta näkyvän muutoksen sijaan.

Toinen osa reseptistä keskittyi hevosen biomekaniikkaan – sen suhteen tärkein tehtävä oli jälleen kerran tarkistaa perusasiat. Tarkistettiin, että ympyrällä hevonen ei jättänyt etuosaa sisälle tai pullauttanut painoaan ulkolavalle. Sen sijaan sisälavan noustessa painoa siirtyy diagonaalille, eli ulkotakajalalle. Sisätakajalka mahtuu astumaan paremmin kohti hevosen painopistettä. Ei tässä mitään uutta ole, mutta oli hyödyllistä käydä työ läpi toisen kanssa, jotta selvisi missä tukos oli. Ja mukavaakin se oli!

Yhteistyön parantamisen lisäksi poni sai myös faskiahoitoa. Seuraavana päivänä ponin ilmeessä ja liikkeessä oli enemmän sitä tuttua iloista menoa. Minä keskityin itseeni ja ajatukseen yhteydestä poniin. Onnistuimme paljon paremmin, yhdessä oli taas kivaa.


Muistilistaan kertyi seuraavat ajatukset
  •     pidä avara katse ja luota intuitioosi, älä siihen mitä tuijotat
  •     laita ensin happinaamari itselle ennen kuin yrität auttaa hevosta
  •     tarkista tilanne säännöllisesti valmentajan ja hevosen huoltajan kanssa – dialogi on tärkeää ja auttaa sekä ratkaisemaan tilanteita itse, että saamaan apua ja vastauksia silloin, kun niitä ei itseltä löydy
   Eteenpäin hyvillä mielin ja itseeni luottaen :)

Comments